blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG deadawp
ČLÁNKY
DISKUSIE
2
SLEDOVAŤ BLOG
Programátor
deadawp



GTA IV fix spustenia na Windowse 10 N
pridal deadawp 24.3. 2024 o 16:17



Dnes by som rád poskytol návod na opravu chyby, ktorá zmenožňovala spustenie GTA IV na Windowsoch 10 N, ale týka sa aj iných hier, kde môžete na identickú chybu naraziť, napríklad GTA V, Assasin's Creed, či Red Dead Redemption 2 a podobne. Tento návod je testovaný na Windowse 10 Education N a nemôžem potvrdiť, že bude fungovať aj na Windowse 11, či 8.

Na Steame som si zakúpil Grand Theft Auto IV: Complete Edition, nakoľko ma znova chytila nostalgia a hru som si znova chcel zahrať. Hra sa stiahla a nainštalovala (cez 20 GB). Okrem inštalácie hry sa nainštaloval aj Rockstar Games Launcher, cez ktorý sa hra spúšťa a doinštalovali sa aj balíčky Visual C++ Redistributable. Problém však nastal, keď som chcel hru spustiť...

Najprv sa launcher sťažoval na absenciu súboru wmvcore.dll, následne po jeho nakopírovaní do zložky hry (tam, kde máte spustiteľný .exe súbor hry) chýbal aj súbor wmvasf.dll. Konkrétne linky pre stiahnutie oboch súborov na dll-files: https://www.dll-files.com/wmvcore.dll.html - pre WMVCORE.dllhttps://www.dll-files.com/wmasf.dll.html pre WMASF.dll. Na stránkach nájdete aj celú históriu verzií daných .dll knižníc, ak by ste si ju chceli stiahnuť v špecifickej, avšak sťahoval som len poslednú verziu v oboch prípadoch.

Myslel som, že týmto je problém vyriešený. Spustil som cez Rockstar Launcher hru GTA IV, avšak vyskočila iba chybová hláška o nemožnosti štartu aplikácie s chybou 0xc000007b. Musel som teda pátrať a po dvoch dňoch sa mi to podarilo vyriešiť.

Musel som v záložke Windows Settings > Apps > Apps and features > Optional features > Add a feature doinštalovať  Windows Media Player a taktiež Media Feature Pack. V prípade Windows Media Player vám môže ešte v zátvorke za jeho názvom písať Old app, ale je to v poriadku, nainštalujte ho. Po nainštalovaní oboch balíkov som musel reštartovať Windows, následne sa už hra cez Rockstars Game Launcher spustila, započul som ikonický soundtrack GTA IV. Vedel som, že už je dobre, spustilo sa už aj menu a mohol som hrať.

Po čase som nad tou chybou porozmýšľal a taktiež som hľadal, prečo túto chybu nemali aj iní používatelia, nakoľko to nebola aktívna téma ani na Steame v Diskusiách. Problémom je verzia Windowsu 10 s v edícii N. Môj Windows mám ešte z čias vysokej škody, kedy som si aktivoval Windows 10 Education N, ktorý už dnes v podstate neexistuje a nahradil ho Enterprise N v niektorej z plánovaných aktualizácii (mám vypnuté, tak som ostal pri starom). Windowsy s označením N existujú aj pre verziu Pro a iné (neviem či všetky).

Taktiež obe dynamické knižnice (.dll) súbory, ktoré sa importovali, obsahovali v názve wmv (Windows Media Video), teda mali súvis priamo s Windows Media. Všetko to tak začalo dávať logiku a zapadalo do seba.

Práve to označenie N je problémom, nakoľko tieto verzie Windowsu neobsahujú mediálne aplikácie predinštalované vo Windowse. Toho času bola táto verzia pre mňa fajn, nakoľko som napr. pre prehrávanie videí používal VLC media player a nemal som v ňom nepotrebné aplikácie. Tak ma to nakoniec dobehlo :-).  Je tak nutné časť týchto aplikácii doinštalovať.

Verím, že som vám vám ušetril pár hodín, či dní opravovaním problému, ak váš WIndowse 10 je v edícii N. Prosím si na kávu: https://paypal.me/chlebovec



Prístupov 1009
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Oplatí sa teplovodivá pasta z Aliexpress...
[ 4.4.2024] (príspevkov 0)
Recenzia 3D podznačky BEZ KOMPRESE
[ 4.4.2024] (príspevkov 0)
GTA IV fix spustenia na Windowse 10 N
[ 24.3.2024] (príspevkov 0)
RFID DOMINATOR licencia na predaj
[ 4.1.2024] (príspevkov 0)
ATtiny85 Digispark - programovanie, použ...
[ 28.12.2023] (príspevkov 0)
Prečo by som si už nekúpil ESPD-35 2.0 /...
[ 26.12.2023] (príspevkov 0)
ATtiny85 - programovanie Arduino as ISP
[ 19.12.2023] (príspevkov 0)
MasterTherm - webscraper ESP32
[ 25.11.2023] (príspevkov 0)
RFID DOMINATOR 2.0 - rozdiely s 1.0
[ 15.11.2023] (príspevkov 0)
Rozšírená realita (AR) - IoT dashboard
[ 29.10.2023] (príspevkov 0)