blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG matuskomorovsky
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Ja som tu
Matus komorovsky



Recenzia na hru RIME
pridal Matus komorovsky 2.3. 2018 o 9:30



 

RIME je hra od indie štúdia Tequilla Works, ktoré má na svedomí viac menej nepodarky na čele s Wonder Worlds. Vypadalo to tak že už skrachujú, ale ich posledný projekt RIME ich zachránil. Neviem ako sa im to podarilo v dnešnom svete plnom skrachovaných indiánov, ale som rád že sa postavili na nohy.

Grafika je neskutočná. Hra beží na Unreal Engine 4 a je to vidno. Moda sa vlní, stromy ohýbajú vo vetre a dážď padá. S takouto interakciou by mala problem aj Zelda na Switch. Jediné mínus je slabšia optimalizácia na PS4. Je to čudné, lebo hra bola vo vývoji primárne pre PS4 až 3 roky. Proste sa stretnete s trhaním v hre. Možno sa mi to len zdá, lebo som naposledy hral Mario Odyssy 60 fps, ale dám ruku do ohňa že v hre sú prepady na 20 fps. Preto odporúčam prejisť hru na PS4 pro, kde je framerate vyšší. Mal by byť 40-60 fps, aj keď 40 fps prevláda. RIME je open-world hra, ale toto im nemôžem odpustiť. Alebo skôr slabšej PS4:)

Príbeh sa skladá zo 4 prepojených svetov + akýsi záver. Prvý je ostrov s vodou, potom piesok, ruiny a najkrajšie skaly s dažďom. Niekedy sú spojené ešte trávou, alebo lezením na veže. Zo začiatku vypadá prostredie ako open world, ale vždy viete kám ísť. A keď sa stratíte, tak vám pomôže červený pes. No nie vždy. Ten utečie a až keď sa vymotáte z blúdiska, tak ho nájdete ako na vás čumí vo dverách, ktorými by ste aj tak prešli.

Logické hádanky tvoria podstatnú časť tejto hry. Tequilla ich naservírovala primerane danej lokalite. Najčastejšie v nich posúvate kocky, alebo skáčete po rímsach v štýle The Last Guardian. Nič čo by sa nedalo zvládnuť. Hra vás ťahá čím ďalej viac ako Crash Bandicoot. Keď sa doňho dostanete, tak nemôžete prestať. Návykovosť funguje na 100%.

Ovládanie sa skladá zo zopár tlačítok. Potrebujete skákať, chytať kocky a zakričať na duchov. Občas sa mi stalo že postava bola ťarbavá a nechytila sa útesu ako som chcel. Ale to nevadí, lebo vás respawnuje na rovnaké miesto z ktorého ste skákali. Toto nemám rád na strielačkach. Zabijú vás a preportujú na iné miesto. No a teraz sa zorientujte kde vás to dali. Čo sa týka zvuku tak tu som nepostrehol žiaden problém a ako sa hovorí: "Hudba je vtedy perfektná, keď ju nevnímate."

Dĺžka hry je cca 5.5 hod čistého času. Ak chcete vyzbierať všetky obrázky a zbytočnosti, tak počítajte s dlhšou hernou dobou. Ale musím vás upozorniť, že aj keď sa jedná o 1 z najlepších hier súčasnosti, tak vás ani to nedonúti vrátiť sa ku hre znovu. Zážitok je neopakovateľný a dúfam že bude aj pokračovanie..

Cena hry je 30 eur. Na PS4 ju máte teraz zadarmo cez predplatené PSN a na Switch sa cena pohybuje od 40 eur. Vraj treba pripočítať kartridge na Switch. Neviem ako na to prišli, keďže sa jedná o 1 ročnú hru bez žiadnych prídavkov. Dúfam že hacknú Switch a majitelia si hru stiahnu zadarmo, už len preto aby nepodporili takéto navyšovanie cien. Sorry, ale keby teraz niekto vydal Crash Bandicoot na Xbox One a bol by o 10 eur drahší, tak by ma to dosť urazilo. Taká hra 1-2 Switch teraz stojí 42 eur a ide o pár minihier v štýle Wii Sports, ktoré boli pribalené ku konzole. Tak nechápem od kiaľ prišli na také navyšovanie cien. Mini hry na Android tiež nestoja 42 eur.

RIME je jedna z najlepších adventúr a skákačiek typu: ICO, The Journey a The Flower, akú som kedy hral. Grafika, príbeh, návykovosť, to všetko je premyslené do posledného detailu. Ak mám nájisť nejaké nedostatky, tak len zopár drobných chybičiek, ktoré má každá hra, ale predovšetkým trhanie ktoré mi dosť vadilo a kazilo už dokonalý zážitok z hry. Neviem či to bolo slabšou optimalizáciou, alebo výkonom v PS4, ale musím za to strhnúť 20 bodov. Ak máte možnosť, tak jednoznačne odporúčam zahrať si hru na silnejšej PS4 pro so stabilnejším fps. V tom prípade si tých 20 bodom pripočítajte... Dúfam že sa dočkám pokračovania:)

 



Prístupov 9313
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Recenzia na hru RIME
[ 2.3.2018] (príspevkov 2)